
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS IFAQs) ON MODIFIED ASSURED CAREER 
PROGRESSION SCHEME 

Career Progression 
Scheme (MACPS) ? 

Point of  doubt 

The MACP Scheme for Central Civilian 

Clarification 

Government Employees is in supersession of 

earlier ACP Scheme . Under the MACP Scheme 

three financial Up-gradations are allowed on 

completion of 10, 20. 30 years of regular 

service, counted from the direct entry grade. 

The MACPS envisages merely placement in the 

immediate next higher grade pay as given in 

Section I, Part -A of the first schedule of the 

CCS ( Revised Pay) Rules 2008, in case no 

I ( promotion has been earned by the employee 1 
during this period. 

From which date the 
MACPS is effective? 

The MACPS is effective w.e.f. 01.09.2008 or on 

completion of 10, 20 & 30 years of continuous 

regular service, whichever is later. Financial 

upgradation will'also be admissible whenever a 

person has spent 10 years continuously in the 

same grade pay. (Para 9 of OM dated 

19/5/2009) 

3. Who are entitled for 
financial 
under the MACPS? 

The MACPS is applicable to all Central 

Government Civilian Employees. 



granting the benefits 
under MACPS 

Whether Pay Band would 
be changed at the time of 
grant of financial 
u~aradation under 
M ~ C P S  
Whether the ~romotions 
in same grade would be 
counted for the purpose 
of MACPS? 

How will the benefits of 
ACP be granted if due 
between 01 .01.2006 and 
31.08.2008 

The financial upgradation would be on non- 1 
functional basis subject to fitness in the 

hierarchy of pay band and grade pay within PB- 

1. Thereafter, only the benchmark of 'Good' 

~ o u l d  be applicable till the grade pay of Rs.6600 

In PB-3. The benchmark will be 'Vety Good' for 

Financial upgradation to the grade pay of 

Rs.7600 and above. However, where the 

Financial upgradation under the MACPS also 

happen to be in the promotional grade and 

benchmark for promotion is lower than the 

benchmark for granting the benefits under 

MACPS as mentioned in para 17 of the 

Scheme, the benchmark for promotion shall 

apply to MACP also. 

OM.N0.35034/312008-Estt(D) 

dated 0111 112010 

Yes. 

OM.N0.35034/3/2008-Estt.(D) 

dated 09/09/2010 

The financial up-gradation under the MACPS is 

in the immediate next higher grade pay in the 

hierarchy of recommended revised pay bands 

and grade pay as given in CCS (Revised Pay) 

Rules, 2008. However if the promotional 

hierarchy as per recruitment rules is such that 

promotions are earned in the same grade pay , 

then the same shall be counted for the purpose 

of MACPS. 

The revised pay structure has been changed 

w.e.f. 01.01.2006 and the benefits of ACPS 

have been allowed till 31.08.2008. Hence, the 

benefits of revised pay structure would be 

allowed for the purpose of ACPS. (OM 

No.35034/3/2008-Estt. dated 9.9.2010). 



appointment would be 
counted towards 
qualifying service for 
MACPS 

Whether State 
Government service shall 
be reckoned for the 
purpose of MACPS 

8. 

What are the periods 
included in the regular 
service? 

How is the MACPS to be 
extended to the 
employees of 
Autonomous and 
Statutory Bodies. 

Whether adhoc 

Whether the cases of 

No. Only continuous regular service is counted 

grant of financial 
upgradation allowed 
under the ACPS between 
01.09.2008 and 
19.05.2009, the date of 
issue of the Scheme are 
be reviewed? 
Whether the past 
continuous regular 
service in another Govt. 
Deptt. in a post carrying 
same grade pay prior to 
regular appointment in a 
new Deptt. without a 
break shall be counted 
towards qualifying regular 
service for the ouroose of . . 
MACPS. 

owards qualifying service for the purpose of 

dACPS. The regular service shall commence 

'rom the date of joining of a post in direct entry 

grade on a regular basis. ( Para 9 of the 

dACPS) 

Uo. Only regular service rendered in the Central 

Sovernment's DepartmenttOffice is to be 

munted for the purpose of MACPS, as the 

Scheme is applicable to the Central Government 

2ivilian Employees only. ( MACPS , Para 10) 

411 period spent on deputationlforeign service, 

study leave and all other kind of leave, duly 

sanctioned by the competent authority shall be 

ncluded in the regular service. ( Para 11. 

\nACPS) 

'rocedure prescribed in OM No.35034/3/2010- 

!stt(D), Dated 03108/2010would be followed by 

:he administrative MinistrieslDepartments 

:oncerned for extension of the MACPS to the 

?mployees of Autonomous and Statutory Bodies 

~nder  their control. 

Yes. Since the benefits of ACPS have been 

jiscontinued w.e.f. 01.09.2008, the cases 

settled between 01.09.2008 and 19.05.2009, in 

:erms of previous ACP Scheme shall be 

sviewed. 

Yes. ( Para 9, MACPS) 



benefits under the / 
MACPS is allowed? 

How the cases of pre- 
revised pay scales 
(Rs.5000-8000 8 
Rs.5500-9000 and 
Rs.6500-10500 8 
Rs.7450-11500) merged 
w.e.f. 01.01.2006 are to 
be decided under 

14. 

MACPS? 
Whether 'Non-functional 

Upto what grade pay the I The benefits of MACPS are being up-to HAG I 
I 
I 

Scale' of Rs.8000-13500 
(revised to grade pay 01 
Rs.5400 in PB-3) would 
be viewed as one 
financial upgradation f o ~  
the purpose of MACPS. 

Whether 'time bound 
promotion' scheme 
including 'in-situ 
promotion' scheme can 
run concurrently with 
MACPS. 

Whether Staff Car Drivel 
Scheme can rur 
concurrently with MACPS 

Whether the placement 01 

erstwhile Gr. C 
employees as Staff Gal 
Driver, ordinary grade 
would count as 2 

promotion? 

scale of Rs.67000-790001. 

(DOPT's O.M.No.350341312008-Estt.(D) dated 

24.12.2010) 

The cases would be regulated in accordance 

with para 5 of Annexure-l of MACPS. The 

Ministries1 Departments are expected to re. 

organise cadres and frame common RRs for the 

post in merged scales. 

Yes, in terms of para 8.1 of Annexure-l 01 

MACPS dated 19.05.2009. 

-- 
No. ( Para 13 of MACPS) 

- 

DOPT vide O.M. No.3501110312008~ 

Estt.(D),3010712010 has extended the benefits o 

MACPS to Staff Car Drivers as a fall bacl 

option. 

No. The model RRs for Staff Car Drivers providc 

deputation1 absorption as a method o 

appointment for erstwhile Gr. D employees . Thc 

placement as staff Car Driver is not in thc 

hierarchy hence the same would not be countec 

as promotion under MACPS. The regula 

service for the MACPS would be from the datt 

of appointment as Staff Car Driver. 



classification or higher 
status would change on 
account of financial 
upgradation under 
MACPS 

If a financial upgradation 
under the MACPS is 
deferred due to the 
reason of the employees 
being 'unfit' or due to 
departmental 
proceedings, etc, whether 
this would have 
consequential effect on 
the subsequent financial 
upgradation. 
Whether the stepping up 
of pay would be 
admissible if a junior is 
getting more pay than the 
senior on account of 
grant of financial 
upgradation under 
MACPS. 
Whether the regular 
service rendered by an 
employee if declared 
surplus in hislher 
organisation and 
appointed in the same 
grade pay or lower grade 
pay shall be counted 
towards the regular 
service in a new 
organization for the 
purpose of MACPS. 
In case of transfer 
including unilateral 
transfer own request, 
whether regular service 
rendered in previous 
organisation/office shall 
be counted alongwith the 
regular service in the new 
organization for the 
purpose of MACPS. 

:lassification or higher status on grant of 

inancial upgradation under MACPS, as the 

~pgradation under the Scheme is purely 

)ersonal and merely placement in the nexl 

iigher grade pay. (Para 16 of Annexure-l oi 

dACPS refers) 

les, this would have consequential effect on the 

iubsequent financial upgradation, which would 

also get deferred to the extent of delay in grani 

~f financial upgradation. ( MACPS, Para 15) 

Uo stepping up of pay in the band or grade pay 

~ o u l d  be admissible with regard to junior getting 

nore pay than the senior on account of pay 

'ixation under MACPS. (Para '10 of OM dated 

19/5/2009) 

Yes. (refer para 23 of Annexure-l of MACPS). 

Yes. OM No.35034/3/2008-Estt(D: 
jated 0111 1/2010 



f a  regular promotion has 
leen offered but was 
.efused by the employees 
~efore becoming entitled 
:o a financial upgradation 
~nder  the MACPS, 
~hether financial 
~pgradation shall be 
allowed to such a 
Sovernment servant. 

If a regular promotion has been offered but was 

refused by the Government employee before 

becoming entitled to a financial upgradation, no 

financial upgradation shall be allowed and as 

such an employee has not been stagnated due 

to lack of opportunities. If, however, financial 

upgradation has been allowed due to stagnation 

and the employees subsequently refuse the 

promotion, it shall not be a ground to withdraw 

the financial upgradation. He shall, however, not 

be eligible to be considered for further financial 

upgradation till he agrees to be considered for 

promotion again and the next financial 

upgradation shall also be deferred to the extent 

of period of debarment due to the refusal. ( Para 

25 of MACPS) 



Department of Personnel & Training 
Establishment D Section  

Frequently Asked Questions (FAQs) on Modified Assured Career Progression 
Scheme (MACPS)  

SI.No.  Doubts Clarification 
26 Whether the benefits of ACPS would 

be allowed in respect of isolated 
cases due between 01.01.2006 and 
31.08.2008 where the pre-revised 
pay scales of Rs.5000-8000 & 
Rs.5500-9000 and Rs.6500-10500 & 
Rs.7450-11500 have been merged 
into single grade pay of Rs.4200 and 
Rs.4600 respectively w.e.f. 
01.01.2006? 

Yes. Since the pre-revised Rs.5000-8000 & 

Rs.5500-9000 and Rs.6500-10500 & 

Rs.7450-11500 (isolated cases) have been 

merged into single grade pay of Rs.4200 

and Rs.4600 respectively w.e.f. 01.01.2006, 

the benefits of 1st and 2nd financial 

upgradations under the ACPS should be 

considered/allowed in the grade pays of 

Rs.4600 and Rs.4800 in PB-2, as the case 

may be, due between 01.01.2006 and 

31.08.2008 in respect of isolated cases in 

terms of para 5 of Annexure-I of MACPS 

dated 19.05.2009. 

27 

(i) 

In 	 a 	 hypothetical 	 situation 	 cadre 
hierarchy was as follows: 

Rs.5000-8000 	 (revised GP 4200) 
Rs.5500-9000 	 (revised GP 4200) 
Rs.6500-10500 	 (revised GP 4600) 
Rs.7450-11500 	 (revised GP 4600) 
Rs.10000-15200 (revised GP 6600) 

What 	 would 	 be 	 the 	 1 st 	 financial 
upgradation under the ACPS for a 
Government employee 	 recruited 	 in 
pre-revised 	 pay 	 scale 	 of 	 Rs.5000- 
8000, 	 who 	 has 	 completed 	 his 	 12 
years 	 of 	 regular 	 service 	 on 
12.04.2007 	 (between 	 1.1.2006 	 and 
31.8.2008); 

In terms of clarification given on point of 

doubt 	 no.3 	 issued 	 vide 	 DOPT's 	 O.M. 

No.35034/3/2008-Estt.(D) 	 dated 	 9.9.2010, 

the benefits of ACPS would be applicable in 

the 	 new 	 pay 	 structure 	 adopted 	 w.e.f. 

1.1.2006 in the promotional hierarchy. 

(i): 	 Since 	 the 	 pre-revised 	 pay 	 scales 

Rs.5000-8000 & Rs.5500-9000 have been 

merged and placed in PB-2 with grade pay 

of Rs.4200, 1st financial upgradation would 

be allowed in the grade pays of Rs.4600, 

subject to fulfillment of promotional norms 

as stipulated in condition no.6 of Annexure-I 

ACPS 	 dated 	 9.8.1999, 	 in 	 terms 	 of 

clarification given on point of doubt no.1 of 

ACPS dated 10.02.2000. 



What would be 2nd  financial 
upgradation for employee recruited in 
5000-8000, who has completed 24 
years of regular service on 
12.04.2007 (between 1.1.2006 and 
31.8.2008) 

Since the pre-revised pay scales Rs.6500- 

10500 & Rs.7450-11500 have been merged 

and placed in PB-2 with grade pay of 

Rs.4600, 2 nd  financial upgradation would be 

allowed in the grade pay of Rs.6600, subject 

to fulfillment of promotional norms (after 

framing of RRs post merger) as stipulated in 

condition no.6 of Annexure-I ACPS dated 

9.8.1999, in terms of clarification given on 

point of doubt no.1 of ACPS dated 

10.02.2000. 

If a Government servant recruited in 
the pre-revised pay scale of Rs.5000-
8000 has been promoted in the 
promotional hierarchy in the pre- 
revised pay scale of Rs.5500-9000 
prior to 1.1.2006 (and he has put in 
14 years of regular service) then 
would there be any claim for 
financial upgradation under ACPS 

(iv) If the above Government servant had 
put in 22 years as on 31.08.2008, 
then what would be the entitlement in 
MACP 

(iii): The pre-revised pay scales Rs.5000-

8000 & Rs.5500-9000 have been merged 

and placed in PB-2 with grade pays of 

Rs.4200 w.e.f. 1.1.2006. 	 Hence, the 

promotion would be ignored as he has 

completed his 12 years of regular service 

and the benefit of 1 st  ACP would accordingly 

be allowed in the promotional hierarchy i.e. 

in the grade pay of Rs.4600 w.e.f. 

01.01.2006. 

(iv): As given above, the 1 st  ACP would be in 

PB-2 grade pay of Rs.4600 after ignoring 

the previous promotion. Thereafter, since 

employee has completed more than 20 

years of regular service on 01.09.2008, he 

would 	 be entitled for 2nd  financial 

upgradation under the MACPS in the 

immediate next higher grade pay of Rs.4800 

in PB-2 subject to fulfillment of condition as 

stipulated in para 17 of Annexure-I of 

MACPS dated 19.05.2009. 

F.No. 35034/3/2008-Estt.(D) 
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